Leestijd: 3 minuten

Slaaphouding en matras – zo voorkom je klachten en slaap je beter met Uniqsleep

Iedereen heeft zijn favoriete slaaphouding. Maar wist je dat je houding veel zegt over je slaapkwaliteit – en je matras? Een verkeerde houding door een slecht matras kan leiden tot klachten aan rug, nek of schouders. In deze blog ontdek je welke slaaphoudingen én tussenhoudingen er zijn, wat de impact is van je matras op je houding, en hoe Uniqsleep je helpt aan een natuurlijke houding voor betere nachtrust.


Welke slaaphoudingen zijn er?

  1. Zijslaper – Voordeel: goed voor ademhaling en rug. Risico: druk op schouder/heup.
  2. Rugslaper – Ruggengraat blijft recht. Risico: snurken of lage rugpijn bij te zacht matras.
  3. Buikslaper – Kan nek- en rugpijn geven. Vaak een gevolg van verkeerd matras.
  4. Combinatieslaper – Wisselt veel. Matras moet zich aanpassen aan elke houding.

Tussenhoudingen: wat zijn dat?

Veel mensen slapen niet in één vaste houding, maar in tussenhoudingen. Denk aan:

  • Zij met deels gedraaide romp
  • Half op de buik, half op de zij
  • Rug met opgetrokken knieën

Hoe ontstaan deze?
Tussenhoudingen zijn vaak een reactie op discomfort. Je lichaam probeert ongemerkt de druk te verlichten, bijvoorbeeld omdat je schouder te veel belast wordt of je onderrug geen steun krijgt. Het resultaat: je beweegt veel, slaapt onrustig en wordt niet volledig uitgerust wakker.

Hoe beïnvloedt je matras je houding (negatief)?

  • Te hard: Druk op schouders/heupen → lichaam zoekt tussenhouding.
  • Te zacht: Wegzakken van romp → kromming rug → onrustig draaien.
  • Onjuiste zoneverdeling: Geen gerichte ondersteuning = geforceerde houding.

Hoe helpt Uniqsleep bij een gezonde slaaphouding (óók bij tussenhoudingen)?

Uniqsleep past zich aan jouw houding én postuur aan, zodat je lichaam zijn natuurlijke positie behoudt – zonder dat je hoeft te “compenseren”.

Individuele afstemming – Instelbare zones via tubes en basisondersteuning.
Aanpassing voor zij-, rug- én combinatieslapers – Met de juiste configuratiecode.
Minder drukpunten – Tussenhoudingen worden overbodig; je lichaam ontspant volledig.
Freshfoam-toplaag met 7 zones – Volgt je contouren en verdeelt druk.

Voordelen van goede houding met Uniqsleep:

  • Voorkomen – Natuurlijk ontspannen houding voorkomt nek-, schouder- en rugklachten.
  • Verzachten – Geen drukpunten = geen noodzaak voor tussenhoudingen.
  • Verhelpen – Beter herstel en diepe slaap door correcte ondersteuning.

Conclusie: Ontspan in je natuurlijke houding – met Uniqsleep

Slaaphoudingen worden vaak beïnvloed door je matras. Een goed matras past zich aan jou aan – niet andersom. Uniqsleep zorgt voor optimale ondersteuning, ook als je vaak draait of onbewust tussenhoudingen aanneemt.

Configureer jouw matras

Het effect van temperatuur op slaap

Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt zorgt je lichaam voor een sterkere doorbloeding van de huid. Er is sprake van een verwijding van de bloedvaten; het lichaamsoppervlak geeft hierbij meer warmte af aan de buitenlucht. Daarnaast kan de zweetproductie verhoogd worden waardoor de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht en dit zorgt voor verkoeling.

Bij afkoeling van het lichaam gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaten vernauwen zich, de doorbloeding van de inwendige organen verhoogd en de stofwisseling gaat harder werken. Dit kan leiden tot klappertanden en rillen.

Het gevolg van schommelingen in de lichaamstemperatuur is dat het lichaam dus actiever moet worden om de temperatuur stabiel te houden. De actievere werking van het lichaam en het onrustige slapen dat gepaard gaat met de temperatuurschommelingen zorgt ervoor dat het lichaam minder goed uitrust en een persoon daardoor ook minder fit op staat. Hier komt dan ook nog bij dat veel mensen nog eens korter slapen als de temperatuur te hoog wordt. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat de temperatuur een behoorlijke invloed heeft op de slaapkwaliteit- en slaapduur.

Meetgegevens

Met SlaapID krijgen wij inzicht in het slaapklimaat van de personen in hun eigen bed. Uit onze meetresultaten letten we niet zozeer op de hoogte van de temperatuur, maar voornamelijk op de schommelingen van de temperatuur die plaatsvinden. Personen die te warm slapen en veel transpireren laten duidelijk meer beweging zien dan personen met een stabiel slaapklimaat. De fluctuatie in temperatuur zorgt voor meer bewegingen om het koeler te krijgen ’s nachts.

Oplossingen

Het lichaam gaat ´s nachts naar de laagste temperatuur van de dag. Met dit gegeven is het van belang om te inventariseren waar eventuele verbeteringen kunnen worden aangebracht in de slaapomgeving. Er kan rekening gehouden worden met het tijdig ventileren van de slaapkamer of een juist advies in slaapproducten als een dekbed, kussen, matras, dekbedovertrek en/of hoeslaken. Vragen over het optimaliseren van de slaaptemperatuur. Vraag het gerust op de chatfunctie of mail naar info@slaapfysio.nl

Configureer jouw matras

Het Emma matras

Het Emma matras ligt ergonomisch goed voor proefpersoon 1. Proefpersoon 2 heeft een lichte afwijking in de lende en bij de schouder. Voor proefpersoon 3 en 4 geldt dat de schouder te weinig ruimte krijgt waardoor de wervelkolom oploopt.

Het Emma matras

Het Emma matras ligt ergonomisch goed voor proefpersoon 1. Proefpersoon 2 heeft een lichte afwijking in de lende en bij de schouder. Voor proefpersoon 3 en 4 geldt dat de schouder te weinig ruimte krijgt waardoor de wervelkolom oploopt.

Het Emma matras

Het Emma matras ligt ergonomisch goed voor proefpersoon 1. Proefpersoon 2 heeft een lichte afwijking in de lende en bij de schouder. Voor proefpersoon 3 en 4 geldt dat de schouder te weinig ruimte krijgt waardoor de wervelkolom oploopt.